Opravdu nejsem zastánce bílého cukru, pšeničné mouky a pečení ze surovin, které vám nic nedají. Ráda vymýšlím nebo přetvářím recepty, které nám dají energii a mají nějaké výživové hodnoty. Nejraději proto přidávám ovoce všude, kde to jen jde. Někdy mám náladu na rychlé a jednoduché recepty, které potěší a udělají vám radost. Mám ráda, když ráno vstanu a můžu se těšit na upečenou mňamku. Hned je pocit z rána radostnější.
Banánový chlebík peču již po několikáté a líbí se mi na něm to, že mohu udělat variací kolik jen chci. Můžu do něj dát vždy to, co zrovna doma mám. Tentokrát jsem měla úžasné datle medjool, které jsou mé nejoblíbenější, a dávám si je klidně i samotné k odpolední kávičce. A to by tedy nebylo, abych je nevyužila i na banánový chlebík!
Ingredience:
- 120 g jemných vloček
- 150g špaldové mouky
- 2 lžíce kokosového cukru
- Lžička skořice
- Půlka prášku do pečiva – toho zdravého
- Hrst nasekaných vlašských ořechů
- Hrst nasekaných kešu
- Lžíce kokosu
- Cca hrst pokrájených datlí (můžete přidat cokoliv, třeba rozinky, brusinky…)
- 2 vejce
- Lžíce kokosového oleje
- Půl hrnku sójového mléka
- 3 velké zralé banány
- (Klidně přidejte i datlový sirup nebo med, ale chlebík je i v této kombinaci sladký)
Postup:
Předehřejeme si troubu na 180°C.
Je to naprosto jednoduché – smícháme všechny suché ingredience v jedné míse. Do druhé si dáme všechny ostatní mokré suroviny, ale … je důležité mít kokosový olej rozehřátý tak, aby byl tekutý. Já jsem si ho dala do hrníčku a ohřála v mikrovlnné troubě, aby se v těstě hezky zapracoval. Banány si rozmačkáme vidličkou a též přidáme do misky mokrých surovin. A další důležitá věc je, že si vajíčka vyšleháme do husté pěny. Suché i mokré ingredience spolu promícháme a vajíčka přidáme nakonec, jen je lehce vmícháme. Konzistence těsta je mazlavá a mokrá. Takže pokud vám přijde těsto příliš suché, nebojte se přidat sójové mléko nebo i banány.
Pekáček jsem si jen vymazala kokosovým olejem a úplně to stačilo. Když máme všechno promíchané, tak těsto vlijeme do pekáčku a pečeme 40 minut. Banánový chlebík je výborný i teplý, takže směle do něj!
Kouzlo chlebíku spočívá v tom, že si do něj můžete dát cokoliv. Můžete kombinovat druh mléka, mouky, oleje nebo přídavných surovin. Můžete vyzkoušet i hořkou čokoládu, kterou chlebík jen tak lehce posypete.
Dobrou chuť.
Vaše Blondie v kuchyni.