Sladké brambory – obsahují spoustu vitamínu C, B6, betakaroten, draslík, rostlinné steroly, kyselinu chlorgenovou a spoustu prospěšných látek.
Batáty tedy díky svým látkám ničí karcinogeny a viry, snižují hladinu cholesterolu a zabraňují vzniku rakoviny. Pomáhají ke správné funkci srdce a pomáhají s kardiovaskulárnímy problémy. Navíc snižují krevní tlak a omezují tvorbu ledvinových kamenů. Batáty jsou zdravou pochoutkou, která vás určitě neomrzí. Můžete je připravovat jak nasladko, tak i naslano.
Skvělé jsou v salátech – stačí je jen uvařit, použít pepř a sůl a zamíchat. Nebo jsou skvělé jako příloha v podobě pyré. Opět stačí uvařit nebo upéct, dát do mixéru, ochutit a je hotovo. Nebo takové batátové hranolky? Neodolatelné.
Já si vybrala sladkou verzi, a to batátové brownies. Chutná jako klasický čokoládový dezert, takže nepoznáte rozdíl.
Suroviny:
- 2 středně velké batáty
- Hrst datlí
- Hrst sušených švestek
- 2 lžíce moruše
- 100g mandlí
- 30g para ořechů
- 5 vlašských ořechů
- 3 lžíce kakaových bobů
- 100g špaldové mouky
- 2 lžíce kakaa
- 2 lžíce karobu
- 8 čtverečků 99% hořké čokolády
- 150ml sójového mléka
- 2 lžičky bio prášku do pečiva z vinného kamene
- Pár kapek citrónové šťávy
- 2 lžíce kokosového oleje
- Pár kapek javorového sirupu
Batáty si oloupeme a očistíme, nakrájíme na malé kousky a dáme na 15 minut vařit. Případně vaříme tak dlouho, aby se rozpadaly.
Mezitím si zapneme troubu na 180°C. Do mixéru dáme všechny ořechy společně s kakaovými boby a rozmixujeme. Tuto směs přesypeme do robotu.
Dále si do mixéru dáme sušené ovoce – datle, švestky a moruše. Lehce promixujeme a přidáme uvařené batáty. Po promixování nám vznikne takové sladké pyré. Též přidáme do robotu.
A v přidávání přísad do robotu pokračujeme dál. V podstatě všechny zbylé ingredience smícháme. Robot nám všechno krásně zapracuje a necháme ho pracovat 5 minut.
Do formy na chlebík si dáme pečící papír a směs tam nalijeme. Má konzistenci lepkavou, mokvavou a hutnou. Pečeme 40 minut a po 20 minutách raději dejte na vrch brownies alobal. Z vrchu se vám pak nespálí. Po vyndání z trouby nejsou tvrdé, musí být hezky měkké a po zabodnutí špejle jsou stále vláčné a lepí se.
Nechte je vychladnout. Jsou opravdu výborné, okolo křupavé a uvnitř vláčné.
Dobrou chuť!