Na počest konce prázdnin jsme se doma rozhodli uspořádat pořádnou grilovačku. Probíhala přesně 31.8. ve čtvrtek. Bylo nás u stolu asi 25, a proto bylo zapotřebí připravit pořádné originální menu, na které bude každý vzpomínat. Upřímně přiznávám, že jsme si s mamkou vymyslely pěknou zátěž. Protože sestavit takové menu není jednoduché. Aby se to k sobě hodilo, aby to každému chutnalo a aby to v sobě mělo špetku naší invence. K tomu sehnat všechny ingredience, a pak dva celé dny pracovat v kuchyni. Ale ničeho nelitujeme, protože vše dopadlo na jedničku a užili jsme si příjemný večer s přáteli.
Po měsíčním přemýšlení a dohadování se, jsme došly k takovémuto menu:
Předkrm: domácí paštika, avokádový tatarák, závitky z rucoly, focaccia a syrový nakládaný losos.
Hlavní jídlo: grilovaná krkovička a kotleta, grilovaná chapadla, pečený losos, domácí dipy, bagetka, pečené žampiony.
Dezert: ovocný dort s trubičkami.
Postupně budu přidávat recepty na jednotlivé pokrmy. Ale tentokrát začnu s dortem. Dort je opravdu pracný a je třeba na něm pracovat 2 dny, aby byl opravdu proležený. Je inspirovaný tradičním receptem mojí babičky a doplněn o naše rodinné nápady. Samozřejmě se musím pochlubit zdobením, protože to je moje práce. 😀
V původním plánu dort vůbec nebyl. Jenže naše kamarádka měla pár dnů před grilovačkou narozeniny – a to kulaté – padesátiny. A to je ta správná motivace pro vytvoření překvapení. Představte si, že jste pozvaní na grilovačku k přátelům a po všech chodech a dobré zábavě se ze dveří vynoří parta lidí s písní „happy b-day“ a nesou vám zapálený dort. Já tedy nevím, ale mě by to udělalo obrovskou radost. Myslím, že i ona byla dojatá. Tedy aspoň v to opravdu doufám.
Ingredience:
Piškot:
- 6 vajec
- 2 lžíce krupicového cukru na každé vejce
- 1 vanilkový cukr
- 11 lžic polohrubé mouky (2 lžíce na každé vejce, jen o trochu menší)
- 2 lžíce oleje
Krém:
Zdobení: trubičky (Macro), borůvky, maliny, jahody, ostružiny, rybíz…
Ušleháme vejce s cukrem a vanilkou. Po ušlehání pomalu přidáváme mouku a olej. Vše zpracujeme a dáme do dortové formy vysypané hrubou moukou. Pečeme na 170° cca 20 minut, až piškot krásně zezlátne. 🙂 Pokud chceme mít dort hodně vysoký, uděláme korpus aspoň z osmi vajec, já si většinou upeču korpusy dva.
Uvaříme si vanilkový pudink podle návodu. Ale nepřidáváme cukr. Po uvaření necháme pudink zchladnout. V míse si ušleháme máslo s cukrem. A vychladlý pudink pomalu všleháváme. Necháme odpočinout v ledničce.
Po vychladnutí piškoty prokrojíme a můžeme začít roztírat krém. Na první placku namažeme krém a přikryjeme piškotem. I druhý pomažeme krémem a posypeme borůvkami, přikryjeme piškotem. Dort je tedy 2 -3x promazaný. Z vrchu i ze stran rozetřeme zbývající krém a necháme přes noc v lednici.
Druhý den dort ozdobíme. Trubičky na krému krásně drží. Vrchní část už je pouze na vás. Já zvolila ovoce, aby nám to ještě připomínalo končící léto.