Má bakalářská práce je na téma foodbloggeringu. A tak sleduji náležitá data a přidávám nové fotografie, a vše v mé bakalářské práci popisuji. Proto vznikl i tento recept. Potřebuji si totiž trochu proklepnout mé návštěvníky. 😀 A při tom jsem narazila na galetku. Pro inspiraci jsem si prohlížela fotografie na IG a všimla jsem si této neodolatelné a křehoučké galetky. Recept je upravený a ne úplně podle původního znění. Já si ho vylepšila o datle, chia, kokosový olej a spoustu dalších výborných surovin. Galetka je lehký dezert, který bodne jen tak jako sváča či jako dezert po obědě. 🙂
Ingredience:
Těsto:
- 230g rozemletých vloček
- 70g másla
- 1 lžíce kokosového oleje
- 2 lžíce javorového sirupu
Směs:
- 10 -12 středně velkých jahod
- 10 datlí
- lžíce javorového sirupu
- lžíce chia semínek
- pár kapek citronu
Troubu si předehřejeme na 200°C.
Všechny ingredience na těsto si smícháme a rukou zpracujeme do oválu. Ten zabalíme do potravinové fólie a necháme 20 minut v lednici odpočívat.
Zatím si nakrájíme jahody a datle – promícháme. Přidáme javorový sirup, chia semínka a kapky citronu. Po odpočinutí začneme s těstem pracovat.Rovnou na pečícím papíru si těsto opatrně rozválíme do kruhu, nejprve ručně a pak válečkem. (Těsto je opravdu křehoučké, takže je potřeba s ním pracovat jemně, protože se drobí). S pečícím papírem přendáme těsto na plech. Střed naplníme jahodovou směsí. Po okrajích těsto přehneme přes směs. Do hrnečku si vyklepneme jedno vajíčko a těsto potřeme, aby nám hezky drželo tvar.
Pečeme 20 minut.
TIP: Je skvělé si moučník nakonec posypat kokosem a podávat s kapkou javorového sirupu. 🙂