Křehká galetka s jahodami a datlemi

Má bakalářská práce je na téma foodbloggeringu. A tak sleduji náležitá data a přidávám nové fotografie, a vše v mé bakalářské práci popisuji. Proto vznikl i tento recept. Potřebuji si totiž trochu proklepnout mé návštěvníky. 😀 A při tom jsem narazila na galetku. Pro inspiraci jsem si prohlížela fotografie na IG a všimla jsem si této neodolatelné a křehoučké galetky. Recept je upravený a ne úplně podle původního znění. Já si ho vylepšila o datle, chia, kokosový olej a spoustu dalších výborných surovin. Galetka je lehký dezert, který bodne jen tak jako sváča či jako dezert po obědě. 🙂

Ingredience:

Těsto:

  • 230g rozemletých vloček
  • 70g másla
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 2 lžíce javorového sirupu

Směs:

  • 10 -12 středně velkých jahod
  • 10 datlí
  • lžíce javorového sirupu
  • lžíce chia semínek
  • pár kapek citronu

Troubu si předehřejeme na 200°C.

Všechny ingredience na těsto si smícháme a rukou zpracujeme do oválu. Ten zabalíme do potravinové fólie a necháme 20 minut v lednici odpočívat.

Zatím si nakrájíme jahody a datle – promícháme. Přidáme javorový sirup, chia semínka a kapky citronu. Po odpočinutí začneme s těstem pracovat.Rovnou na pečícím papíru si těsto opatrně rozválíme do kruhu, nejprve ručně a pak válečkem. (Těsto je opravdu křehoučké, takže je potřeba s ním pracovat jemně, protože se drobí). S pečícím papírem přendáme těsto na plech. Střed naplníme jahodovou směsí. Po okrajích těsto přehneme přes směs. Do hrnečku si vyklepneme jedno vajíčko a těsto potřeme, aby nám hezky drželo tvar.

Pečeme 20 minut.

TIP: Je skvělé si moučník nakonec posypat kokosem a podávat s kapkou javorového sirupu. 🙂

 

Napsat komentář