U nás na jihu Čech byla tradiční pouť, a já chtěla upéct něco tradičního a pěkně kalorického. Protože moje rodina nemá příliš v lásce mé dietní pokrmy, byla přímo nutné upéct takhle výborný koláč.
Tento koláč mamka pekla, když jsme byli s bráchou malí. Vím, že byl vždy delikátní a my se po něm mohli utlouct. Mamku jsem požádala o recept. Jenže to dopadlo tak, že mi řekla: „No, udělej si linecké těsto, dolu dej jablka, na to tvarohovou nádivku, pak marmošku s piškotama, rumem a tak… a pak znova linecké. To máš hned“ … Jojo, dobře mami, je mi to úplně jasné, až na to, že nevím žádné poměry a co kde má přesně být. 😀 Každopádně jsem se s tím poprala a koláč byl výborný. Zabralo mi to 3 hodiny, ale stálo to za to.
Ingredience:
Těsto :
- 160 g studeného másla
- 200 g hladké mouky
- 180 g moučkového cukru
- 100 g kešu
- 4 žloutky
- nastrouhanou kůru z 1 omytého citronu
- 1 lžičku skořice
- 1/2 lžičky mletého hřebíčku
- špetku soli
Jablečná vrstva:
- 6 malých jablek
- skořice
- vanilkový cukr
- šťáva z půlky citrónu
Tvarohová nádivka:
- 500g polotučného tvarohu
- 2 žloutky
- vanilkový cukr + semínka z vanilkového lusku
- lžička moučkového cukru
Marmeládová vrstva:
- Půl sklenice malinové domácí marmelády
- 10 piškotů
- 2 lžíce rumu
Začneme těstem. Mouku prosejeme s cukrem, přidáme rozmixované kešu oříšky, citrónovou kůru, skořici, hřebíček a špetku soli. Poté nalijeme žloutky a vše zpracujeme. Nakonec poslední přísada, a tou je máslo. Celé jsem zpracovala v robotu. Těsto si zabalíme do fólie a vložíme na půl hodinky do ledničky.
Předehřejeme si troubu na 180°C.
Nastrouháme si jablka a přidáme skořici, vanilkový cukr a citrónovou šťávu.
Na tvarohovou nádivku si smícháme všechny ingredience a necháme chvilku odpočinout v lednici.
Marmeládová vrstva je také jednoduchá. Piškoty si rozdrtíme a vše smícháme.
Když nám těsto vychledne tak na formu s pečícím papírem dáme rozválené těsto. Těsto je opravdu křehoučké, a tak se vám může stát, že se potrhá. To ale vůbec nevadí, jednoduše kousky těsta ve formě k sobě přilepíte. (Nepoužijeme celé těsto, aby nám zbylo na ozdobení.) Poté poklademe jablky, tvarohem a marmeládou.
Zbylé těsto rozválíme a zdobíme podle fantazie. Můžem vytvořit proužky a mít mřížkovaný koláč a nebo jako já, srdíčka.
Dáme péct na 180°C na 35 – 45 minut.
Dobrou chuť. 🙂