Linecký koláč z kešu s jablky, marmeládou a tvarohem

U nás na jihu Čech byla tradiční pouť, a já chtěla upéct něco tradičního a pěkně kalorického. Protože moje rodina nemá příliš v lásce mé dietní pokrmy, byla přímo nutné upéct takhle výborný koláč.

Tento koláč mamka pekla, když jsme byli s bráchou malí. Vím, že byl vždy delikátní a my se po něm mohli utlouct. Mamku jsem požádala o recept. Jenže to dopadlo tak, že mi řekla: „No, udělej si linecké těsto, dolu dej jablka, na to tvarohovou nádivku, pak marmošku s piškotama, rumem a tak… a pak znova linecké. To máš hned“ … Jojo, dobře mami, je mi to úplně jasné, až na to, že nevím žádné poměry a co kde má přesně být. 😀 Každopádně jsem se s tím poprala a koláč byl výborný. Zabralo mi to 3 hodiny, ale stálo to za to.

Ingredience:

Těsto :

  • 160 g studeného másla
  • 200 g hladké mouky
  • 180 g moučkového cukru
  • 100 g kešu
  • 4 žloutky
  • nastrouhanou kůru z 1 omytého citronu
  • 1 lžičku skořice
  • 1/2 lžičky mletého hřebíčku
  • špetku soli

Jablečná vrstva:

  • 6 malých jablek
  • skořice
  • vanilkový cukr
  • šťáva z půlky citrónu

Tvarohová nádivka:

  • 500g polotučného tvarohu
  • 2 žloutky
  • vanilkový cukr + semínka z vanilkového lusku
  • lžička moučkového cukru

Marmeládová  vrstva:

  • Půl sklenice malinové domácí marmelády
  • 10 piškotů
  • 2 lžíce rumu

Začneme těstem. Mouku prosejeme s cukrem, přidáme rozmixované kešu oříšky, citrónovou kůru, skořici, hřebíček a špetku soli. Poté nalijeme žloutky a vše zpracujeme. Nakonec poslední přísada, a tou je máslo. Celé jsem zpracovala v robotu. Těsto si zabalíme do fólie a vložíme na půl hodinky do ledničky.

Předehřejeme si troubu na 180°C.

Nastrouháme si jablka a přidáme skořici, vanilkový cukr a citrónovou šťávu.

Na tvarohovou nádivku si smícháme všechny ingredience a necháme chvilku odpočinout v lednici.

Marmeládová vrstva je také jednoduchá. Piškoty si rozdrtíme a vše smícháme.

Když nám těsto vychledne tak na formu s pečícím papírem dáme rozválené těsto. Těsto je opravdu křehoučké, a tak se vám může stát, že se potrhá. To ale vůbec nevadí, jednoduše kousky těsta ve formě k sobě přilepíte. (Nepoužijeme celé těsto, aby nám zbylo na ozdobení.) Poté poklademe jablky, tvarohem a marmeládou.

Zbylé těsto rozválíme a zdobíme podle fantazie. Můžem vytvořit proužky a mít mřížkovaný koláč a nebo jako já, srdíčka.

Dáme péct na 180°C na 35 – 45 minut.

Dobrou chuť. 🙂

Napsat komentář