Makové mléko – a co s mléčnými výrobky?

Vím, že můj blog je plný mléčných výrobků a že je v mých receptech často najdete. Ráda bych je ale částečně vyloučila. Staré recepty zde na blogu dále nechám, protože spoustě z vám nevadí a dokonce je i milují. Stejně tak, jako já – miluji mozzarellu, měla jsem ji v lednici zásoby, jogurty, ty zase byly mou každodenní snídaňovou rutinou. A mléko? Né, že bych si dala hrnek teplého mléka, ale do ranní kávy? Takové capuccino? To mi bude asi hodně chybět…

A proč tedy vyřazuji mléčné výrobky?

Mléko nám nedodává vápník – naopak, bere nám ho. A kvůli tomu jsou pak naše kosti křehké. Je to kvůli tomu, že jsou pro nás zánětlivé a tělo je nuceno v těle začít vyrovnávat Ph. Dělá to tak, že bere zásadité látky odkud to jen jde – a to z kostí.

Další pravdou je, že mléčné výrobky k životu nepotřebujeme. A jediní, kdo tvrdí, že je potřebujeme, jsou výrobci jogurtů.  Výrobky navíc zvyšují riziko rakoviny, vznik artritidy, onemocnění srdce a například obezitu. A četli jste někdy složení sladkých jogurtových nápojů? Budete překvapeni kolik cukru v nich je. V těch sladkých je v přepočtu kolem deseti kostek cukru. A taky, mléčné výrobky vytvářejí hlen. Ten ucpává střeva a plíce. Jsou v podstatě jako lepidlo. Takže pokud trpíte zácpami nebo zažívacími problémy – důvod je na světě.

Máte akné? Hledejte za tím mléko. 🙂

Nejsem žádný odborník, ale jediné, co mi v poslední době s mým zažíváním pomohlo, bylo právě tohle. Je tu ale jedno velké ALE. Myslím, že mléčné výrobky nejsou zas tak špatné v určité formě. Jsou tu určité možnosti, za kterých si dokáži příjem potravin představit. – Bio mléka od krav, která se volně pasou, obsahují více prospěšných tuků a kyselinu linolovou. Ta podporuje spalování tuků. Je-li u mléka použito Bio, znamená to, že je dojnice z ekologického zemědělství. To plně odpovídá světovým trendům ve zdravé výživě. Zdravotní stav dojnic je kontrolován a nemělo by dojít k žádným chemickým procesům při výrobě. Takže když už mléčné výrobky, tak v bio kvalitě. –

(… krávy produkují mléko, aby nakrmily své mládě, ale né nás. Navíc telata jsou od matky odebrána ihned po narození, aby se krávám mohly nasadit dojící přístroje. Odebrání mláděte způsobuje strach a stres pro oba dva a kráva to navíc zažívá celý život. Pouto mezi matkou a dítětem je to nejsilnější na světě a představte si, že někdo odebere dítě vám. V některých velkochovech se ke krávám nechovají hezky – bijou je, uřezávají jim ocasy či jim dávají elektrické šoky. Už jen tento důvod mě vede k  tomu, abych nadále nepodporovala prodej výrobků, svým kupováním.)

Existuje obrovské množství rostlinných mléčných alternativ. Takové mandlové mléko je delikátní a výborné do ranních kaší nebo i dokonce do kávy. Je samo o sobě lehce sladké, a proto se dokonale hodí i na pečení. Kokosové mléko je univerzální a je dokonalou náhražkou například smetany. Další je ořechové, ovesné, z hnědé rýže, sójové a nebo taky makové. Po těchto potravinách nebudete „nafouknutí“ a „zalepení“ – zkuste to. 🙂

Recept na makové mléko

Proč makové? Protože právě mák obsahuje velké množství vápníku. A navíc jsem velkou makovou milovnicí a přidávám si ho všude, kam to jen jde.

Suroviny:

100g máku

1 l vody – odstátá

Budete potřebovat mixér, plátýnko a větší nádobu

Mák zalijeme jedním hrnkem vody a necháme 3 hodiny ležet. Občas promícháme.

Poté vodu vylijeme a mák dáme do mixéru s odstátou připravenou vodou. Mixujeme kolem 2-3 minut. Pohlídejte, aby se mléko nezahřálo, pak s mixováním přestaňte. Vezmeme plátýnko a vložíme do mísy tak, aby okraje přesahovaly. Mléko do mísy nalijeme a plátno pomalu zvedáme tak, aby se hezky mléko profiltrovalo a zůstalo v hrnci.

Pokud máte rádi sladké, tak k mixování přihoďte dvě datle. Ty si ale také namočte. Navíc, to co nám v plátýnku zbyde, tak využijte třeba jako náplň do makonce nebo kaše. 🙂

 

Napsat komentář