„Co uděláme k obědu, mamko? Nic tu nemáme. Nemám ani nápad, co bychom mohly dnes uvařit. Máme společný nedělní oběd a my bez motivace..“
Také občas nemáte žádnou inspiraci? Jak na pečení tak i vaření? My s mamkou bádáme a nevíme často! Hlavně, když máme spolu připravit rodinný oběd. V tu chvíli otevřeme všechny Apetity, Gurmety, knihy a kuchařky a necháváme se inspirovat od těch nejlepších. Společné nápady pak spojíme v jeden skvělý a originální recept. Tento oběd vznikl díky spojení posledního čísla Apetitu a jedné italské kuchařky. Ono se vždycky něco vymyslí, když dáme hlavy dohromady. Přeci jen jsme holky šikovný.
Kde berete inspiraci vy?
Ingredience:
Na 5 porcí
1kg mletého hovězího masa např. hovězí krk
2 žloutky a 1 bílek
4 lžíce bazalkového pesta
3 lžíce strouhanky
6 stroužků česneku (na jemno)
1 lžíce olivového oleje
2 bílé cibule
1l rajčatové passaty
4 mozzarelly
pár sušených rajčat
2 lžíce kaparů
1 svazek čerstvé bazalky, sůl, pepř, rozmarýn, tymián
Troubu předehřejeme na 180°C.
Ve velké míse si připravíme masovou směs. Mleté maso, vejce, strouhanka, pesto a 1/4 česneku zpracujeme dohromady. Přidáme pár lístků na jemno nakrájené bazalky, sůl, pepř, rozmarýn a tymián. Ze směsi vytváříme rukou koule o průměru 5cm.
Ve vysoké pánvi, která je vhodná do trouby, si rozehřejeme olej. Přidáváme připravené koule a smažíme, aby byly krásně všude opečené. Koule vyndáme a v ubrousku osušíme od oleje. Do volné pánve vsypeme nakrájenou cibuli a zbytek česneku dokud nezesklovatí. Přilijeme passatu, osolíme, opepříme přidáme bazalku, tymián,rozmarýn, kapary a sušená rajčata. Vaříme 3 minutky. Vrátíme koule do pánve s omáčkou a poklademe mozzarellou. Navrch ještě přidáme plátky bazalky. Vše dáme péct do trouby na 15 – 20 minut.
Výborné k tomu byly žitné těstoviny a navrch jsme si ještě daly trochu pesta a lístky máty. Skvělý rodinný oběd byl na světě.