Mrkvová polévka na nachlazení

A proč mrkev? Je totiž výborným pomocníkem v boji proti zánětům a toxinům. Má spoustu antioxidantů, vitamínu C, E a selenu. Je skvělým zdrojem betakarotenu, a ten je výborný na ochranu proti virům a bakteriím. Sice vitamín C mizí tepelnou úpravou mrkve, ale zato v ní najdeme větší množství betakarotenu. Ten je také prospěšný pro imunitní systém.  Mrkev je dobrá při detoxikačních kůrách, a to v podobě čerstvých šťav. Navíc, další výhodou je její cena.

Mrkev můžeme chroupat samotnou, přidat do salátů, dezertů, pomazánek nebo ji tepelně upravit na několik způsobů. Mým oblíbeným způsobem jsou polévky. A jak na mou uzdravnou polévku?

Suroviny:

  • 500g oloupané mrkve (můžete i více)
  • 1l zeleninového vývaru
  • 1 celé cibule
  • 2 stroužky česneku
  • Celá plechovka kokosového mléka
  • Asi 5 cm oloupaného zázvoru
  • Kurkuma, pepř, sůl, olivový olej, bazalka

Rozpálíme si troubu  na 160°C.

Očištěnou cibuli nakrájíme na menší kousky a dáme na plech s pečícím papírem. Vložíme na 30 minut do trouby.

V momentě, kdy máme mrkev upečenou, můžeme pokračovat dál. Vezmeme si větší hrnec a rozpálíme v něm olivový olej. Nakrájíme cibuli, česnek a zázvor na drobno a vhodíme do rozpáleného hrnce. Asi po pěti minutách přidáme mrkev a koření. S kurkumou nemusíte šetřit, má také skvělé schopnosti pro naši imunitu. Chvilku necháme orestovat na oleji a pak přilijeme zeleninový vývar. Já ho nalila tak 1cm nad mrkev, aby byla polévka co nejhustší. Necháme vařit dalších 30 minut a nepřiléváme do hrnce vodu. Tím, že se nám voda odpaří, získáme hustší konzistenci. Když je vše krásně měkké, můžeme rozmixovat tyčovým mixérem. Do polévky nalijeme kokosové mléko a ještě chvilku na plotně prohřejeme.

Polévka je skvělá se sezamovými či jinými semínky. S česnekem a zázvorem můžete zacházet podle svého. Pokud chcete výraznější chuť, tak suroviny přidejte. 🙂

Napsat komentář