Mrkvová polévka s pomerančem a šunkovými bagetkami

Pomeranč a mrkev? Yes! Absolutně skvělá kombinace. I když se to nezdá, tak je tato polévka opravdu výborná. Je to zdravá pochoutka, která Vás určitě nadchne. Mě tedy nadchla.

Okamžitě jsme ji zdlábli ještě ten den. Dokonce i mému kamarádovi chutnala.  Ten na zeleninu a zdravou stravu moc není.  Celkově si myslí, že to, co je zeleninové, prostě a jednoduše není dobré. Potřebuje mít všude vidinu mastnoty, mouky, příloh, masa a eček. To, co je nezdravé, tak je zaručeně dobré. Protože pro tyhle lidi není zdravé jídlo jídlem. Občas mě mrzí, že lidé pohrdají tak skvělými věcmi. Ale co.. Důležité je, že je tato polévka skvělá!  Myslím, že potěšíte opravdu každého.

Ingredience:

5 velkých mrkví

5 šalotek

1l zeleninového vývaru

pomeranč

kurkuma, pepř, sůl

bagetka

kvalitní šunka

olivový olej

Do většího hrnce si dáme pár kapek oleje a necháme rozpálit. Poté přidáme nakrájené šalotky – ale jen chvilku, ať nezezlátne. Pak přidáme očištěnou a nakrájenou mrkev a 10 minut restujeme. Poté přilijeme vývar a 20 minut vaříme. Sejmeme z plotýnky a necháme chvilku vychladnout, než začneme ručním mixérem mixovat. Rozmixujeme tak, jak se nám bude zdát konzistence dobrá. Já si pár mrkviček nerozmixovala.

Pak znovu vaříme 15 minutek a přidáme 4 lžíce šťávy z pomeranče. Kurkumu podle chuti (já dala 2 lžíce) a pepř se solí.

Rozpálíme si troubu na bagetky. Bagetku si nakrájíme na proužky a obalíme nakrájenou šunkou. Pokapeme olivovým olejem a dáme na 180°C péct na 10 minut.

Do polévky si můžete přidat zakysanou smetanu, čerstvou bazalku a vše dohromady podáváme. Je to mňamka.

 

Napsat komentář