Narozeninový dort

Měla jsem narozeniny a chtěla jsem vyzkoušet něco nového. Takže jsem se pustila do práce i s fondánem. Dort není  úplně dokonalý a má pár nerovností. Ale jsem na něj hrdá. Je to  dřina v kuchyni, ale stojí to za to. 🙂 Je to vlastně takový dárek od sebe pro sebe.

Co bych hlavně chtěla říct je, že základní recept je od mé prababičky. Pekla ho mojí mamce, když byla malá. Dávala prý jen vanilkový krém a nahoře zdobila jahůdkami ze zahrádky.  Já jsem recept trochu doplnila a obnovila. Zdobení jsem pak řešila za pochodu. 🙂

Ingredience:

Na jeden korpus:

5 vajec

10 lžic krupicového cukru

1 vanilkový cukr

9 lžic polohrubé mouky

2 lžíce olivového oleje

Na jeden krém:

2 sáčky vanilkového pudinku

3/4l mléka

22dkg másla

20dkg moučkového cukru

 

Marcipán na ozdobení

500g fondánu

Rafaelo

Potravinářské barvy a lepidlo

Postup: Začněte korpusem. Vyšlehejte si vejce v míse s vanilkovým a krupicovým cukrem. Až ušleháte vajíčka, začněte přidávat po lžících mouku a poté i olej. Pomalu promíchejte. Formu si vymažte olejem a  vysypte hrubou moukou a do spoda formy jsem vystřihla kolečko z pečícího papíru , aby se mi tam korpus nepřilepil. Peču na 180 stupňů 20 minut. V průběhu pečení si připravte těsto na druhý korpus a také upečte.

Připravíte si krém. Utřete si máslo s cukrem. Uvařte  pudink a vychlazený ho po lžicích zašlehejte do másla. Vanilkový krém je s vanilkovým pudinkem a čokoládový s čokoládovým. 🙂

Až korpusy vychladnou, tak je rozřízněte na půl. Nejprve jsem to pomazala vanilkovým krém a poté dvakrát čokoládovým. Aby mi zbylo více krému na celkové pomazání dortu ze všech stran, abych ho mohla krásně obalit fondánem. Hlavně nepoužívejte žádné krémy se smetanou, fondán rozmočí. Máslový ho hezky změkčí. Teď jsem dala dort do chladu, aby mi ztuhnul.

Zatím jsem si rozválela fondán. Ten jsem podsypala moučkovým cukrem a nechala ho tlustý 3 mm. Obarvila jsem si marcipán a poté tvořila lístečky na růžičky. Následně jsem obarvila části fondánu na zdobící pruhy kolem dortu. V podstatě už je to teď na vás, jak si svůj dort ozdobíte. 🙂 Já si ještě vykrajovala srdíčka a kytičky z fondánu i z marcipánu. Nezapomeňte, že je důležité vše přilepovat potravinářským barvivem. 🙂 Potahněte dort fondánem a pomaličku uhlazujte hladítkem.

Obarvení marcipánu i fondánu je jednoduché. Prostě si kápněte pár kapek barviva do hmoty a v ruce propracujte. Používejte raději bezlatexové rukavice. Jinak budete mít barvu všude. Barevné pruhy jsem záměrně úplně nepropracovala, aby byly melírované. Dort je vlastně docela jednoduchý a nakonec jsem byla i překvapená, co jsem vytvořila. Maminka trochu pomáhala. Díky mami..

Napsat komentář