Ostružinovo – borůvkový koláč s ořechy

Občas si vezmu staré časopisy Apetitu a hledám inspiraci. Máme jich doma v šuplíku nepočítaně. Několik let za sebou tento časopis odebíráme a „hltáme“ jejich obsah. Občas si všímám, že se některé recepty opakují nebo že jsou naopak nějak vylepšené.  Mám to tak shlédnuté, že i vím z jakého časopisu už jsem vařila nebo pekla. Je to skvělý časopis, který mi vždy udělá radost. A nyní mě opět překvapil. Zařadil rubriku o letních ovocných koláčích. Je to sice známá věc, ale Apetit to pojal opět netradičně. A tak jsem spojila pár jejich receptů na báječné koláče a vytvořila svůj – ostružinový s borůvkami a mletými ořechy.

Ingredience:)

Těsto:

  • 450g hladké mouky
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 1/3 lžičky soli
  • 240g změklého másla
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 vejce

Do robotu dáme mouku, cukr a sůl a promixujeme. Poté přidáme máslo a chvilku propracujeme. Vznikne nám hladká drobenka. Přilijeme 90ml vlažné vody, citronovou šťávu a vejce a zpracujeme v  těsto. Po cca 5 minutách hnětění v robotu ho  vyndáme. Rozdělíme na dva kusy. Jeden kus zabalíme do fólie a druhý namačkáme rovnoměrně do formy. Můžeme, ale nemusíme ji vymazávat. Obě těsta ( ve fólii i ve formě) dáme na 30 minut do ledničky.

Náplň:

  • 100g mandlí
  • 100g vlašských ořechů
  • 50g pekanových ořechů
  • 3 lžíce chia semínek
  • 200 – 250g ostružin a borůvek
  • pár kapek datlového sirupu

Všechny ořechy rozmixujeme na „mouku“ a dáme stranou. Zbytek surovin promícháme v míse a necháme odpočinout než začneme koláč tvořit.

Po 30 minutách těsto vyndáme a necháme aspoň 15 minut na pokojové teplotě. Až potom posypeme ořechy a naplníme směsí.

Druhou polovinu těsta vyválíme a vykrájíme z něho srdíčka na ozdobení. Dáme péci na 180°C na 30 minut.

A je to! 🙂

Napsat komentář