Občas si vezmu staré časopisy Apetitu a hledám inspiraci. Máme jich doma v šuplíku nepočítaně. Několik let za sebou tento časopis odebíráme a „hltáme“ jejich obsah. Občas si všímám, že se některé recepty opakují nebo že jsou naopak nějak vylepšené. Mám to tak shlédnuté, že i vím z jakého časopisu už jsem vařila nebo pekla. Je to skvělý časopis, který mi vždy udělá radost. A nyní mě opět překvapil. Zařadil rubriku o letních ovocných koláčích. Je to sice známá věc, ale Apetit to pojal opět netradičně. A tak jsem spojila pár jejich receptů na báječné koláče a vytvořila svůj – ostružinový s borůvkami a mletými ořechy.
Ingredience:)
Těsto:
- 450g hladké mouky
- 2 lžíce krupicového cukru
- 1/3 lžičky soli
- 240g změklého másla
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 vejce
Do robotu dáme mouku, cukr a sůl a promixujeme. Poté přidáme máslo a chvilku propracujeme. Vznikne nám hladká drobenka. Přilijeme 90ml vlažné vody, citronovou šťávu a vejce a zpracujeme v těsto. Po cca 5 minutách hnětění v robotu ho vyndáme. Rozdělíme na dva kusy. Jeden kus zabalíme do fólie a druhý namačkáme rovnoměrně do formy. Můžeme, ale nemusíme ji vymazávat. Obě těsta ( ve fólii i ve formě) dáme na 30 minut do ledničky.
Náplň:
- 100g mandlí
- 100g vlašských ořechů
- 50g pekanových ořechů
- 3 lžíce chia semínek
- 200 – 250g ostružin a borůvek
- pár kapek datlového sirupu
Všechny ořechy rozmixujeme na „mouku“ a dáme stranou. Zbytek surovin promícháme v míse a necháme odpočinout než začneme koláč tvořit.
Po 30 minutách těsto vyndáme a necháme aspoň 15 minut na pokojové teplotě. Až potom posypeme ořechy a naplníme směsí.
Druhou polovinu těsta vyválíme a vykrájíme z něho srdíčka na ozdobení. Dáme péci na 180°C na 30 minut.
A je to! 🙂