Raw fíkový koláč

Teta přijela z dovolené a přivezla nám všem na ochutnání raw dortíky. Téměř nikomu moc nechutnaly. Jen pár členů naší rodiny si je pochvalovalo. Byly čokoládové, pomerančové, ořechové… Krustičku měly dokonalou a křupavou. Opravdu jsem se do nich zamilovala. Zabalila jsem si ještě pár kousků domu na snídani… po pár prozkoumání konzistence jsem se rozhodla vytvořit dortík svůj. Měli jsme doma hromadu fíků a nikdo je nejedl. Navíc jsem měla i datlový sirup a spoustu ořechů. Nemusela jsem ani na nákup. Asi v 9 večer jsem se sebrala a šla tenhle báječný fíkáč vytvořit.

A musím se pochválit, je opravdu výborný. Nechám si ho vždycky chvilku v pokojové teplotě a chuť je pak o to lepší. Navíc je jednoduchý a v 10 večer jsem měla hotovo.

Ingredience

Krusta:

  • 100g ořechů
  • 100g mandlí
  • 1 lžíce datlového sirupu
  • 1,5 lžíce nepraženého kakaa
  • 1,5 lžíce kokosového oleje

Krém:

  • 300g sušených očištěných fíků (namočených 12 hodin ve vodě)
  • 2 lžíce datlového sirupu
  • půlka hořké čokolády
  • 1 lžíce kakaových bobů
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 100 – 150g kešu

Nejdříve si dáme kešu do mističky s vodou a necháme si je chvilku rozmočit.

Ořechy a mandle dáme do robota a mixujeme aspoň 3 minuty. Postupně přidáváme datlový sirup, kokosový olej a kakao. Všechno společně rozmícháme v robotu, aby nám vznikla lepkavá a tuhá hmota. Tu natlačíme pořádně do formy. Necháme odpočinout a vrhneme se na krém.

Půlku očištěných fíků dáme do robota společně s kešu (půl kešu a půl fíků). Postupně vše dopřidáváme. Po rozmixování nakapeme sirup a olej. Nakonec ještě čokoládu na kousky a boby. Mixujeme tak dlouho, než vznikne hladké směs.

Všechnu směs vylijeme do formy a dáme do lednice zatuhnout.

Božský fíkový raw dortík je na světě. 🙂

Napsat komentář