Teta přijela z dovolené a přivezla nám všem na ochutnání raw dortíky. Téměř nikomu moc nechutnaly. Jen pár členů naší rodiny si je pochvalovalo. Byly čokoládové, pomerančové, ořechové… Krustičku měly dokonalou a křupavou. Opravdu jsem se do nich zamilovala. Zabalila jsem si ještě pár kousků domu na snídani… po pár prozkoumání konzistence jsem se rozhodla vytvořit dortík svůj. Měli jsme doma hromadu fíků a nikdo je nejedl. Navíc jsem měla i datlový sirup a spoustu ořechů. Nemusela jsem ani na nákup. Asi v 9 večer jsem se sebrala a šla tenhle báječný fíkáč vytvořit.
A musím se pochválit, je opravdu výborný. Nechám si ho vždycky chvilku v pokojové teplotě a chuť je pak o to lepší. Navíc je jednoduchý a v 10 večer jsem měla hotovo.
Ingredience
Krusta:
- 100g ořechů
- 100g mandlí
- 1 lžíce datlového sirupu
- 1,5 lžíce nepraženého kakaa
- 1,5 lžíce kokosového oleje
Krém:
- 300g sušených očištěných fíků (namočených 12 hodin ve vodě)
- 2 lžíce datlového sirupu
- půlka hořké čokolády
- 1 lžíce kakaových bobů
- 1 lžíce kokosového oleje
- 100 – 150g kešu
Nejdříve si dáme kešu do mističky s vodou a necháme si je chvilku rozmočit.
Ořechy a mandle dáme do robota a mixujeme aspoň 3 minuty. Postupně přidáváme datlový sirup, kokosový olej a kakao. Všechno společně rozmícháme v robotu, aby nám vznikla lepkavá a tuhá hmota. Tu natlačíme pořádně do formy. Necháme odpočinout a vrhneme se na krém.
Půlku očištěných fíků dáme do robota společně s kešu (půl kešu a půl fíků). Postupně vše dopřidáváme. Po rozmixování nakapeme sirup a olej. Nakonec ještě čokoládu na kousky a boby. Mixujeme tak dlouho, než vznikne hladké směs.
Všechnu směs vylijeme do formy a dáme do lednice zatuhnout.
Božský fíkový raw dortík je na světě. 🙂