Šneci (bez kynutí) se skořicí ze Srí Lanky

Samozřejmě jsme si po našem putování na Srí Lance přivezli spoustu koření. Čeho jsme si však přivezli trochu více je skořice. Já na ní nedám dopustit, myslím, že ji konzumuji každý den a jsem na ní závislá. Takže všechno, co je se skořicí, miluji.

Typickou skořicovou mňamkou jsou šneci, a tak jsem neváhala a hned se do nich po dovče pustila. A musím říci, že je ve skořici opravdu rozdíl. Je mnohem více intenzivnější.  Samozřejmě do receptu použijte normální skořici. Je také výborná a i tu zbožňuji.

Suroviny:

  • 500 g hladké mouky
  • 8 lžic cukru krupice
  • Špetka soli
  • Půl prášku do pečiva
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 125 ml mléka (půl na kvásek, půl do těsta)
  • Půl kostky droždí
  • jedno vajíčko
  • Vanilkový cukr
  • Skořice
  • Cukr na posypání
  • Kousek rozpuštěného másla na potření.

V mističce si smíchejte půl vlažného mléka s droždím. Do velké mísy nasypte všechny suché suroviny – hladká mouka, cukr, sůl, prášek do pečiva, vanilkový cukr. Po promíchání můžete nalévat ostatní suroviny. Začněte se slunečnicovým olejem, poté přidejte mléko, vajíčko a  kvásek s mlékem. Pořádně zpracujte v robotu nebo ručně. Pokud bude vaše směs moc hustá, tak přidejte mléko nebo naopak, pokud bude řídka, tak přidejte mouku. Těsto je lepkavé. Takže si ho musíte vzít do ruky, pomoučit a natahovat. Poté použijte i váleček a těsto rozprostřete, co nejpřesněji do obdélníku. Až se vám to povede, tak těsto celé potřete máslem. Pak celé posypte skořicí (hodně) a cukrem. Můžete začít rolovat do válce. A teď už jen nakrájet a na plechu s pečícím papírem hezky poskládat do tvaru šneka. Naposledy z vrchu posypte skořicí a cukrem, ať povrch zkaramelizuje. 🙂

Pečeme na 170° 30-40 minut.

Můžete do těsta přidat med či javorový sirup. Nebo třeba z vrchu posypat plátky mandlí. 🙂

Dobrou chuť!

Napsat komentář