Třešňový dort s makovým krémem

Je tu období léta a s tím i hojnost ovoce ze zahrádky. Na zahradě už máme jahody, maliny, třešně, rybíz a angrešt… Je toho spousta, z čeho můžu kuchtit nebo jen tak uzobávat. Nejvíce se těším na ostružiny, ale na ty si ještě počkám.

Nejraději bych vrátila období základní školy, kdy jsme celé léto lítali u babičky na zahradě. Bylo nám všechno jedno, hlavně, že jsme se vyblbli a podnikli spoustu dobrodružných výprav (podle nás nebezpečných na život a na smrt). Stále jsme na vesnici měli co dělat a užívali jsme si sluníčka. Babičky nás ládovaly kynutými buchtami, řízky, rohlíky nebo ovocnými knedlíky či lívanci. To byla léta. V noci jsme do postele pak padli jako zabitý. A ráno nanovo. Sice jsme se do školy vrátili jak kuličky, ale to nám vůbec nedělalo starosti, protože jsme řešili úplně jiné věci, než postavu nebo to, jak správně vypadat. Jsem vděčná, že jsem dětství nestrávila u telefonu nebo tabletu. Ráda vzpomínám…

Tento recept  mi tak trochu dětství připomíná. Třešně jsou od babičky ze zahrádky a základem je piškot (piškotový dort nám babička dělala často). Navíc je tam mák a na makové buchty se zapomenout také nedá.

Ingredience:

  • Půl kyblíku třešní

Piškot:

  • 6 vajec
  • 180g cukru krupice
  • 150g hladké mouky
  • sáček cukru s citronovou kůrou nebo vanilkový cukr
  • 60g kakaa
  • 50g oleje

Krém:

  • 7 plátků želatiny
  • 100ml mléka
  • 100g maku
  • 1 sáček vanilky
  • 1 sáček cukru s rumovou příchutí
  • citron
  • 500ml smetany ke šlehání

Předehřejeme troubu na 180°C.

Začneme s piškotem. Vyšleháme si 6 vajíček s cukrem. Aspoň 10 minut, ať máme hutnou pěnu. Poté přidáme olej s citronovou kůrou. To už ale šleháme na malé otáčky. Když je směs rozšlehaná,  vezmeme gumovou stěrku a vmícháme do vajíček mouku smíchanou s kakaem. Do formy s pečícím papírem kakaovou směs přelijeme a dáme péct na 15 – 20 minut. Boky formy jsem si preventivně vymazala olejem, aby se mi korpus dobře vyndal.

Do menšího hrnce dáme mléko, mák, vanilkový cukr i cukr s rumovou příchutí, citronovou kůru. Vše necháme probublat. Mezitím si namočíme plátky želatiny v mističce s vodou, aspoň 4 minuty. Provařený mák dáme do studené lázně. Pak přidáme vyždímané plátky želatiny, řádně rozmícháme a necháme zchladnout.

Protože nám stydne krém i piškot, máme tak půl hodinky času. Přišel tedy čas na ušlehání šlehačky. Tu smícháme spolu se studeným makovým krémem.

Na korpus nasypeme vypeckované třešně a celé potřeme krémem. Dokončené dílo dáme aspoň na hodinu do lednice. Pak už je jen na vás, jak si svůj dort ozdobíte. 🙂 Já použila ovoce ze zahrádky.

.

Napsat komentář