Velikonoční beránek s mákem a mrkví

Máme tu Velikonoční pondělí a to bych nebyla já, abych se nechopila beránka. Miluji pečení a miluji se postarat o tuto krásnou tradici. Myslím, že se mi tento beránek povedl nejvíce za poslední léta. Je zdravý, vláčný, sladký a voňavý. Pokud jsem beránka někomu nabídla, tak ani nepoznal, že jsem nepoužila bílý cukr, hladkou mouku a další zabijáky. Navíc je v něm mrkev a mák, kteří dohromady tvoří skvělou dvojku. Dostanete do sebe spoustu prospěšných látek jako je Beta-karoten, vitamín E,C a nebo B.

Suroviny:

  • 250g celozrnné špaldové mouky – Ježkův statek
  • 50g bio ovesných vloček – Ježkův statek
  • 180g máku – též Ježkův statek, ale sama jsem si ho do receptu umlela
  • 130g vlašských ořechů
  • 310g nakrouhané mrkve
  • 140ml olivového oleje
  • Pár kapek z limety
  • 2 lžíce domácího medu
  • 3 lžíce kokosového cukru
  • 1 rozmačkaný banán
  • 150g bílého sójového jogurtu
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 2 domácí vajíčka
  • 3 lžičky bio kypřícího prášku bez sulfátů

Zapneme si troubu na 180°C.

Smícháme všechny suché ingredience dohromady. Pozor ať máte umletý mák a ořechy. Všechno smícháme a postupně přidáváme ostatní suroviny. Důležité je mít směs vláčnou, mokrou a nadýchanou. Výsledek pak bude stejný.

Vymažeme si formu olivovým olejem a vysypeme špaldovou moukou. Do větší části formy nalijeme směs a přiklopíme zadní částí. Takto necháme směs ještě 20 minut odležet. Poté dáme péct do trouby.

Beránek se peče 50 – 60 minut a zkontrolujeme ho raději pomocí triku se špejlí.

Po upečení necháme beránka neodklopeného ve formě ještě aspoň 20 minut. Pak sundáme horní část formy a celého beránka otočíme na talíř. Nyní nám bude ležet na zádech a horní část bude mít stále na sobě. Ta by měla být ještě trochu teplá. Namočíme si utěrku studenou vodou a formu s ní přikryjeme. Beránek se lehce opotí a forma jde pak krásně sundat.

Nakonec ozdobte čokoládovou polevou z hořké čokolády a kokosového oleje.

Dobrou chuť, beránek je opravdu výborný a přitom velmi jednoduchý.

Napsat komentář