U babičky na zahradě máme letos obrovskou úrodu ovoce a zeleniny a tak jsme museli rychle řešit, co s tím. Vše se muselo rychle zpracovat. Najednou, z ničeho nic, byl všeho přebytek. Plno broskví, cuket, okurek, blum, prostě všeho. Mamka neustále hubuje, že nechápe, proč to není všechno hezky postupně, aby se stihlo všechno sníst a zpracovat. Najednou byl prostě „boom“ a my jsme zásobení na sto let dopředu. Jenže škoda, že to nevydrží čerstvé aspoň měsíc. Za chvilku se vše kazí, protože se do toho pustí včely, vosy, špačci a nevím, co ještě. Tím pádem nutně nastal čas zpracování. V pátek byl opravdu škaredý den. Přes den hrozná tma a chvilkami déšť. A to znamenalo – DEN NA ZAVAŘOVÁNÍ. Děda se pustil do sbírání a každou hodinu jsme měli v kuchyni další a další kýbl s ovocem. Řeknu vám, že ty broskve byly opravdu nekonečné…..
Já, jako věčná zastánkyně zdravého životního stylu, jsem odmítla veškerý cukr a pektin a nevím, co ještě se do marmelád přidává. Prostě jsem řekla, že se do zavařování pustím jen pod podmínkou, že marmelády budou zdravé. Už tak je ovoce sladké a cukr obsahuje. Navíc např. višně obsahují spoustu pektinu samy o sobě. Nevím, proč bychom měli do všeho dávat cukr. Už tak jsme tlustí dost 😀 😀
Naše celodenní zavařování dopadlo obrovsky. Zavařili jsme neskutečné množství kompotů, marmelád, passaty a zeleniny. Pouze kompoty jsme přislazovali, protože naši chlapi by tím jinak pohrdli. Ale jsem ráda, že většina je opravdu bez cukru a teď se můžu pochlubit nějakým tím opravdu jednoduchým receptíkem.
Broskvová marmeláda s chia semínky – chia semínka jsem přidala proto, aby směs nebyla tak řídká. Chia marmeládu krásně zahustí a dodají jí správnou konzistenci.
Broskvová marmeláda s borůvkami a chia semínky.
Passata s lněnými semínky – to samé jako u chia semínek. Lněná semínka fungují stejně.
Cuketová směs s paprikou, cibulí, česnekem a rajčaty – na zimní dny ideální véča, když nemáte zrovna po ruce čerstvou zeleninu.
Nakonec ještě broskvový kompot (s cukrem) a některé se skořicí. Další je broskvová mameláda s višněmi (také s trochou cukru).
Broskvová marmeláda s chia semínky
- Asi 20 broskví
- 2 lžíce chia semínek
- 1 lžíce datlového sirupu
Broskve řádně oloupeme a zbavíme pecek. Nakrájené je v hrnci přivedeme k varu. Po 4 minutkách lehce rozmixujeme tyčovým mixérem. Já si tam nechala pár nerozmixovaných kousků. Přisypeme chia semínka a nakapeme datlový sirup. Celé povaříme asi 10 minut. Odstavíme hrnec z plotny a do umytých a připravených sklenic nalejeme. Sklenice plníme do úplného maxima.
Když se nám marmeláda vaří, tak si připravíme věci na následné sterilování. Vezmeme si velký hrnec, do kterého nalijeme vodu. Když do hrnce postavíme sklenice, musí voda dosahovat tak 1cm pod víčko.
Připravené sklenice, které máme pořádně zavřené, vložíme do vody. Ta se nám nesmí vařit, snažte se udržovat teplotu na 80°C. Zavařujeme 20 minut. Poté vyndáme a necháme vychladnout.
V broskvové marmeládě s borůvkami je pouze ten rozdíl, že na posledních 5 minut vaření přisypeme borůvky. Postup je jinak stejný.
Marmeláda je trochu tekutější, ale na snídani třeba do jogurtu, je perfektní. Nebo se dá sníst jako přesnídávka ke svačině. 🙂