Každý rok zkoušíme něco nového. Tentokrát to odskákaly tyhle rumové mňamky. Předem upozorňuji, že je to titěrná práce. Ale stojí za to. Koule jsou měkoučké, vláčné a plné vánočních chutí.
Ingredience:
Těsto:
400g hladké mouky
160g moučkového cukru
1 lžička jedlé sody
1 sáček prášku do perníku
1 lžička perníového koření
10g holandského kakaa
2 vejce
kůra z citronu
60g másla
Na marcipán:
180g mandlí
120g moučkového cukru
1 bílek
Všechny suroviny na těsto zpracujeme a vytvoříme těsto. Necháme na pár hodin odpočinout v ledničce.
Troubu předehřejme na 180 stupňů. Těsto vyválíme a vykrajujeme formičkou kolečka. Poté každé kolečko vezmeme do ruky, vložíme do něj kousek marcipánu a v rukách vytvoříme kouli, kterou pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. A takhle hezky po jedné pokračujeme dál.
Pečeme 15 minut. Poté plech vyndáme a jednotlivě teplé koule obalujeme v rumu, poté v moučkovém cukru a poté znovu v rumu. Odkládáme a necháváme uschnout.
Marcipán:
Mandličky si rozmixujeme na co nejjemnější kousky. Poté přidáme do mísy společně s curem a bílkem. Vše smícháme a zpracujeme do marcipánové hmoty.