Rumovo čokoládové koule s domácím marcipánem

Každý rok zkoušíme něco nového. Tentokrát to odskákaly tyhle rumové mňamky. Předem upozorňuji, že je to titěrná práce. Ale stojí za to. Koule jsou měkoučké, vláčné a plné vánočních chutí.

Ingredience:

Těsto:

400g hladké mouky

160g moučkového cukru

1 lžička jedlé sody

1 sáček prášku do perníku

1 lžička perníového koření

10g holandského kakaa

2 vejce

kůra z citronu

60g másla

Na marcipán:

180g mandlí

120g moučkového cukru

1 bílek

Všechny suroviny na těsto zpracujeme a vytvoříme těsto. Necháme na pár hodin odpočinout v ledničce.

Troubu předehřejme na 180 stupňů. Těsto vyválíme a vykrajujeme formičkou kolečka. Poté každé kolečko vezmeme do ruky, vložíme do něj kousek marcipánu a v rukách vytvoříme kouli, kterou pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. A takhle hezky po jedné pokračujeme dál.

Pečeme 15 minut. Poté plech vyndáme a jednotlivě teplé koule obalujeme v rumu, poté v moučkovém cukru a poté znovu v rumu. Odkládáme a necháváme uschnout.

Marcipán:

Mandličky si rozmixujeme na co nejjemnější kousky. Poté přidáme do mísy společně s curem a bílkem. Vše smícháme a zpracujeme do marcipánové hmoty.

Napsat komentář