Únor je pro mě symbolem koblížků. Hlavně proto, že je Masopust. Moje babička vždy pekla koblížky a rozdávala je všem v masopustním průvodu. Já její koblížky milovala a vždy se na ně těšila celý rok. Je to opravdu tradice v každé vesnici.
V té době jsem ještě něřešila nic, co dám do pusy. Teď už si dávám pěkně bacha na to, co sním. A proto jsem tento recept pojala trochu dvojitě. První recept ja na ty pravé nefalšované a pořádně kalorické a druhý na špaldové koblížky.
Pravé koblížky:
500g hladké mouky
40g krupicového cukru
40g másla
30g droždí
4 žloutky
3 lžíce rumu
200ml mléka
špetka soli
nastrohaná kůra z jednoho citronu
olej na smažení (slunečnicový)
moučkový cukr s vanilkou na obalení
sádlo na smažení (množství takové, aby byly koblihy téměř ponořené)
Nejdříve si připravíme kvásek. Do mističky si dáme droždí, lžíci mouky, lžíci cukru a trochu vlažného mléka. Vše promíchám a nechám kynout 15 minut.
Během kynutí si v míse můžem připravit těsto. Do robotu dáme mouku, cukr, rozpuštěné a vychladlé máslo, žloutky, rum, citronovou kůru, vlažné mléko a pak přidáme vzešlý kvásek. Vše umícháme v robotu s hákem. Vznikne nám hladké těsto. Můžem však vše umíchat i v ruce.
Mísu přikryjeme utěrkou a necháme asi 3/4 hodiny kynout.
Pomoučíme si pracovní plochu, rozválíme si těsto na 1cm silnou placku. Pak si vykrajujeme kolečka, které necháme ještě na plechu čtvrt hodiny kynout.
Vezmeme si hlubší kastrol nebo hlubší pánev a rozheřejeme si tuk. Poté pokládáme koblihy a smažíme je do zlatova z každé strany. Poté je pokládáme na ubrousek, kde necháme okapat přebytečný tuk (5 minut). Obalujeme v míse s cukrem a vanilkou.
Špaldové vdolečky:
500g špaldové mouky
30g droždí
10g třtinového cukru
50g kokosového oleje
180ml ovesného mléka
4 žloutky
stévie
med a kokos na posypání
Znovu si připravíme kvásek stejným postupem. Vyměníme však ingredience za lžíci špaldové mouky, lžíci ovesného mléka a 10g třtinového cukru.
Do mísy dáme mouku, kokosový olej, ovesné mléko, žloutky, stévii a přidáme kvásek. V robotu umícháme těsto. Přikryjeme a necháme hodinu kynout. Hotové těsto vyválíme na pomoučené lince a skleničkou vykrajujeme kolečka. Pokládáme je na plech s pečícím papírem a pečeme na 190 stupňů 10 -13 minut.
Poté jsem všechny vdolečky potřela rozpuštěným medem a posypala kokosem.
Tato mňamka je nejlepší teplá. Takže jsem ráno dala špaldové vdolečky do troupy na pár minutek a snídaně byla na světě. 🙂